[...] Są niezbędne w przemianach energetycznych tych sportowców, którzy uprawiają dyscypliny siłowe oraz wytrzymałościowe. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia zalecane jest spożywanie tłuszczów roślinnych oraz pochodzących z ryb. Tłuszcze te, oprócz dostarczania energii, są nośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz NNKT. [...]
[...] naszej diety, więc pytam po jaką cholerę wielokrotnie za nie przepłacać? Najczęściej trudno jest dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka i dlatego jedynie spożywanie odżywki białkowej uważam za uzasadnione. Przynajmniej w moim wypadku (i jak mniemam nie tylko moim) najtrudniej dostarczyć odpowiednią ilość białka w czasie pracy [...]
[...] dawki rozłożonej na cały miesiąc. - Ponieważ aby uzyskać wystarczająco wysoki poziom insuliny i zoptymalizować transport kreatyny do mięśni szkieletowych wymagane jest spożywanie około 100 g węglowodanów, kreatyna dobrze dopasowuje się wtedy do naszego wysoko węglowodanowego cyklu. - Wielu mężczyzn wie, że po dużym ładowaniu przez 3-5 dni [...]
[...] węglowodanów trwa do trzech godzin po wysiłku. Dlatego głównym zadaniem zawodnika po długotrwałym wysiłku jest przyjęcie węglowodanów - najlepiej w formie płynnej. Ich spożywanie musi nastąpić pomimo braku apetytu wywołanego zmęczeniem. W przypadku braku węglowodanów organizm odbudowuje zapasy energetyczne z białka mięśniowego. Uzupełnianie [...]
[...] niedziela), w którym będziemy zwiększać ilość kalorii poprzez zwiększanie ilości węglowodanów. Kolejnym krokiem będzie zwiększenie liczby posiłków. Udowodniono, że częste spożywanie mniejszych porcji jedzenia, skutecznie przyśpiesza naszą przemianę materii, niż rzadsze ale większe porcje. Dlatego w naszej diecie powinniśmy ująć 5-6 posiłków w [...]
[...] 95% energii swobodnie wykorzystywanej przez organizm zdrowego Europejczyka pochodzi z tych dwóch źródeł. Podział diety na roślinną i zwierzęcą wiąże się więc również ze spożywaniem bądź tłuszczów roślinnych, bądź zwierzęcych, różniących się składem i znaczeniem dla organizmu. Głównie jednak różni je zawartość węglowodanów. Organizm i jego [...]
Frank Zane, Mr. Olimpia w latach 1977-79 Intensywny trening wymaga intensywnego wypoczynku W czasie swojej swojej 36-letniej kariery sportowej odkryłem kilka podstawowych zasad, które pozwalają na szybsze odzyskiwanie formy po intensywnym treningu. Wskazówki te przydadzą się osobom uprawiającym podnoszenie ciężarów, szczególnie zaś polecam je [...]
[...] (tabele można bez problemu znaleźć choćby w Internecie) o Produkty białkowe łączymy z tłuszczowymi, tłuszczowe z węglowodanowymi, zabronione jest jednoczesne spożywanie produktów białkowych z węglowodanowymi o Należy spożywać 3 posiłki dziennie: 2 węglowodanowe i jeden tłuszczowy o Po posiłku węglowodanowym [...]
[...] (z małą zawartością cukru) - płatki zbożowe podawane z: mlekiem lub mlekiem sojowym - owoce takie jak: truskawki, jeżyny, maliny, banany Zalecenia: - unikaj lub ogranicz spożywanie chleba na śniadanie - płatki owsiane spożywaj z wodą, gdyż pozwoli to odpowiednio kontrolować ilość spożywanych kalorii. Podawanie ich z mlekiem czy jogurtem [...]
[...] niż przeciętny człowiek, dlatego podaż białka powinna być w tym przypadku znacznie wyższa. Za wartość wyjściową dla zawodników dyscyplin wytrzymałościowych przyjmuje się spożywanie ok. 1,4-1,6g białka na kilogram masy ciała. W konkurencjach wytrzymałościowo-siłowych norma jest już znacznie wyższa (1,8-2,0g). W okresach intensywnego budowania [...]
[...] ten zmniejsza przyswajalność witaminy o 75-80%, dodatkowo błonnik również wykazuje podobne działanie zmniejszając biodostępność o 5-10%. W badaniach stwierdzono, iż większe spożywanie owych produktów przyczynia się do nieprawidłowego metabolizmu witaminy D, powodując również jej wydzielanie z organizmu z kwasami żółciowymi. Metabolizm witaminy D [...]
GUARANA - INFORMACJE!!!!! Ostatnio bardzo zainteresowała mnie ta roślina i jej właściwości. Poniżej zamieściłem garść informacji znalezionych na kilku stronach w necie. Mam nadzieję, że się wam spodoba. Guaranę „odkrył" w XVIII w. niemiecki botanik Paullini, nazwa botaniczna guarany pochodzi właśnie od jego nazwiska: Paullinia cupana.Guarana [...]
[...] źródłem. Są rejony świata, gdzie masło w ogóle nie jest spożywane (np. Japonia, Chiny) a ich mieszkańcy mogą pochwalić się doskonałym wzrokiem. 3. Owoc zalecany Zaleca się spożywanie kilku porcji warzyw i owoców dziennie, najlepiej do każdego posiłku. Są one źródłem wielu witamin, mikroelementów i błonnika roślinnego. Uwaga! Kupując soki i [...]
[...] i produktów mlecznych jest nieprzemijająca, chciałoby się je spożywać, a organizm mówi „nie"? Są dwa wyjścia. Po pierwsze trzeba wiedzieć, że możemy zawsze pozwolić sobie na spożywanie proteiny serwatkowej oraz kazeiny, bo prawie nie zawierają laktozy, a więc są wolne od powodowania jakiejkolwiek nieprzyjemnej reakcji. Poza tym nie powinniśmy się [...]
Weglowodany (sacharydy), zwane takze cukrami lub cukrowcami, sa szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. W swiecie roslinnym powstaja w procesie fotosyntezy. W ustroju zwierzecym moga powstawac ze zwiazków organicznych nie bedacych cukrami (w procesie glukoneogenezy) np. aminokwasy glukogenne, mleczan, glicerol lub propionian. W organizmach [...]
[...] do takich doznań chemicznych, przechodzą przez to spokojniej. Gorzej z tymi, co dopiero zapragnęli zostać kulturystami. Jak się bronić? Przede wszystkim ograniczać spożywanie zbyt dużych ilości białka i odżywek wieloskładnikowych. Bogate i ponoć skuteczne składy większości oferowanych na rynku preparatów nie mają żadnego logicznego [...]
Cześć znalazłem w i-necie fajny artykulik "10 SPOSOBÓW NA PRZYSPIESZENIE REGENERACJI wg Frank Zane" Ten koleś był Mr. Olimpia w latach 1977-79, miłego czytania. Wiecie, jestem na dicie SOGACZOWEJ , dobrze mi robią . Intensywny trening wymaga intensywnego wypoczynku W czasie swojej swojej 36-letniej kariery sportowej odkryłem kilka podstawowych [...]
[...] węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym zawartych w różnych produktach i płynach . W późniejszym okresie, kiedy proces glikogenezy przebiega wolniej zaleca się spożywanie produktów o niższym indeksie glikemicznym jak gruboziarniste przetwory zbożowe, kasze, ciemny ryż, owoce, warzywa. Udział węglowodanów rafinowanych (cukru i [...]
10 SPOSOBÓW NA PRZYSPIESZENIE REGENERACJI 1.SEN Dbaj o to, aby w nocy zapewnić sobie dostateczną ilość snu, zarówno snu wolnofalowego, jak i snu REM (skrót wywodzi się z ang. Rapid eye movements, „szybkie ruchy gałek ocznych", jedna z faz snu, w której występują marzenia senne - przyp. tłum.). Często mówi się, że sen, w czasie którego się [...]
[...] uwalnianie energii do krwiobiegu. Mąka owsiana - bogate źródło błonnika pokarmowego będącego źródłem witamin i minerałów. Posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu jej spożywanie nie powoduje ryzyka otłuszczenia ciała. Dekstroza - cukier prosty dający natychmiastowy zastrzyk energii. Doskonale współgra z w/w formami gwarantując [...]